idealny na jesienne dni :) |
Jesień przywiała do mnie lenistwo.
Przepis trzymam już długo - brak chęci dodania.
Ale dziś mamy piękną pogodę ;)
Aż chce się coś zrobić !
Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;)
Składniki:
- 500 g obranej dyni hokkaido
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 100 g szpinaku świeżego
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki śmietanki
- łyżka przyprawy maggi
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz, curry
- 400 gram makaronu (ja dodałam makaron Czaniecki,który szczerze polecam )
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Cebulę i czosnek podsmażamy 5 minut z odrobiną soli i cukru.
Papryczkę i pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut.
Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut.
Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry.
Po tym czasie dolewamy śmietankę, mieszamy i przyprawiamy łyżką maggi i oraz łyżką papryki słodkiej w proszku.
Podajemy z makaronem i natką pietruszki.
Pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz