Fit serniczki z owocami


Wariacja na temat czarnej porzeczki
Kontrowersyjny przepis wjeżdża w pięknej odsłonie :)
Czemu kontrowersyjny ?
Po pierwsze: co to znaczy fit ?
Serniczki są lżejsze, fakt. Ale czy ten termin do nich pasuje ?
Po drugie: mojemu łasuchowi nie smakowało. Mało słodkie ? Może. Dla mnie były świetne, i tego się będę trzymać ;) Może dlatego, że latem lubię lekko kwaśne owocowe smaki.

Użyłam różnych owoców, również agrestu, którego jednak tu nie polecam ;)


Składniki na około 9 mini serniczków:
5 -6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych lub mielonych migdałów
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego

250 gram twarogu chudego
1 Jajko
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie miałam swojego, użyłam więc Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru od Dr Oetkera)
1 łyżka jogurtu naturalnego

3 garście owoców sezonowych (porzeczki, maliny, truskawki)




Olej kokosowy ogrzewamy lub wstawiamy do mikrofalówki na kilkanaście sekund do rozpuszczenia. Do oleju dodajemy kakao, otręby, wiórki oraz migdały. Dokładnie mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami (można również użyć silikonowych foremek) . Powstałą masę kakaową przekładamy do papilotek lekko dociskając do dna.

Twaróg blendujemy z jajkiem, cukrem pudrem, mąką ekstraktem oraz jogurtem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masą serową wypełniamy papilotki do połowy wysokości, następnie obsypujemy owocami ( owoce nie powinny pokrywać całej powierzchni masy serowej).

Pozostałą masą wypełniamy papilotki po same brzegi.


Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Pieczemy 25 - 30 minut do zarumienienia serniczków.

Smacznego !
Fit serniczki z owocami
Fit serniczki z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz