Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp.
Pomidorowa nuta dodaje charakteru.
Są przepyszne !
Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P )
Składniki:
Farsz:
- 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej)
- 2 kawałki kiełbasy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa)
- sól , pieprz,
- oregano, papryka słodka z proszku
Ciasto :
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,75 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki ( + nieco więcej do podsypania )
- sól
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Tajemniczo wyglądający farsz :) |
Wykonanie farszu :
Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy do miękkości w bulionie. Następnie przelewamy soczewicę przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i mocno podsmażamy na patelni ( nie potrzebujemy wlewać tłuszczu, jeśli z kiełbasy wytworzy się go wystarczająca ilość). Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną soczewicę blendujemy na gładką masę razem z koncentratem i przyprawami dodanymi wedle uznania (ja dodałam sporo papryki i oregano :) ). Do powstałej pasty dodajemy podsmażoną kiełbasę. I farsz gotowy !
Składniki na ciasto łączymy (ja wyrabiam ręką) do momentu uzyskania elastycznego ciasta, podsypując, gdy ciasto klei się do rąk i naczynia.
Ciasto wałkujemy niezbut cienko , wycinamy koła większa szklanką. Na każde koło kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :)
Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz